Bilsport i Sverige

formula 1 cars

När man pratar om bilsport idag så tänker nog de flesta inte så mycket på just Sverige. Det många kanske inte vet är att till exmpel Formel 1 brukade vara ganska stort hos oss.

Tar man en titt på 70-talet så kördes det en del Formel 1 i Sverige, stora tävlingar dessutom. Från 1973 fram till 1978 så kördes sex stycken Grand Prix på Scandinavian Raceway i Småland och det fanns ett brinnande intresse. En anledning kan ha varit att detta var under tiden som Ronnie Peterson var verksam. Man pratar ofta om Ronnie som den bästa Grand Prix-föraren i sveriges historia.

Tragiskt nog så avled Ronnie på sjukhus efter en rejäl krasch när han tävlade i Italien 1979. Efter vårt Grand Prix 1978 så saknades det sponsorer inför kommande år, det i kombination med Ronnies bortgång så svalnade intresset för Formel 1 i Sverige. Förutom att en lovande förare vid namn Stefan Johansson knep en femteplats i VM 1986 så har vi tyvärr inte haft några större svenska framgångar inom Formel 1.

Bilsportens framtid

Oavsett om man pratar Formel 1 eller Rally så finns det fortfarande ett intresse hos oss svenskar, men hur ser framtiden ut? Något som ofta pratas om när det gäller bilsport är pengar. Tyvärr så är bilsport en relativt dyr aktivitet. För att kunna bli en professionell förare så krävs det ett bra kapital, och ju högre nivå man tar sig till desto mer pengar kommer det att kosta.

Med andra ord så behöver man hitta bra sponsorer, vilket inte är särskilt lätt i Sverige. Man måste alltså vara tillräckligt duktig för att internationella sponsorer ska bli intresserade, vilket i sig kan vara svårt om man inte har de finansiella medlen för att kunna utvecklas. Hur detta ska tacklas är något vi inte riktigt kan svara på. Har bilsporten blivit för dyr för sitt eget bästa?